• Livstidsgaranti
  • Fri frakt över 699,-
  • Snabb leverans
  • Betala med Klarna
Historien om Hallingen
Vår historia

Historien om Hallingen

1947 lanserades den första Hallingkniven. Den hade läderhandtag och läderskida. När den här kniven lanserades blev den en omedelbar succé. Kniven tillverkades med ett starkt och rejält knivblad och den gjordes även med en kontinuerlig tang. Skaftet gjordes med en aluminiumhylsa och sedan många läderskivor (med olika färger) och sedan avslutades skaftet med en hylsa (bakplåt). Kniven skilde sig från andra Brusletto-knivar genom att bladet var tjockare.

Lädret som användes i Hallingens schakt var överskott från lokala skofabriker. På den tiden fanns det många skofabriker i Norge. Slidan på Hallingen var också unik eftersom den låste kniven i slidan med en ögla ovanför skaftet. Nya slidor tillverkades från tidigt 1990-tal (flip sheath) som tillverkades fram till utfasningen av Hallingen 1996.


Hur många hallingensorter finns det?

Listen tillverkades ursprungligen i 3 varianter. Halling (vanlig) lanserades först. Sedan lanserades Halling Stor och till sist lanserade vi Halling Liten (som bara fanns på marknaden i ett par år). Alla de senare modellerna gjordes med skaft med läderskivor. Halling kallas ofta också för Hallingen.

https://www.brusletto.se/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-alle-storrelser-med-kniv.png

Hallingen i alle størrelser

https://www.brusletto.se/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-med-flipslire.png

Hallingen med flip-slire

https://www.brusletto.se/pub_docs/files/HistorienomHallingen/Hallingen-med-Mahogni-skaft.png

Hallingen med mahogni skaft

Knivblad med blodkant

Kniven hade även ett blad med en så kallad "blodkant". Blodseggen var en fräsning i knivbladet längs med knivbladets längd. Namnet kommer av att blod ofta satte sig i sticklingen under slakten. Blödningseggen fasades senare ut eftersom knivbladet oftare gick sönder med än utan. Det berodde på att härdningen i den tunna delen av knivbladet blev spröd. Blodkanten var en del av knivarna från 1960-talet till början av 1990-talet. Knivbladet var 4 mm tjockt och alla dessa modeller tillverkades i Campton stål. Det var ett starkt kvalitetsstål som är lätt att slipa och håller sig skarpt länge. I början av 80-talet slutade vi använda denna stålkvalitet. Anledningen till att detta stål lades ner var för att det började rosta och knivbladet måste oljas. Vi använder nu 440C stål i både Bamsen och Storbukken.


Nya modeller

Efterfrågan förändrades och vi fick allt mindre tillgång till läder från skofabriker i Norge. Efterfrågan på Hallingen var lägre, och den togs därmed ur sortimentet 1988. En kniv som heter Bamsen utvecklades alltså 1988. Den liknade den ursprungliga Hallingen (vanlig), men hade ett träskaft istället för läderskivor i handtaget. Den gjordes i mahognyträ från 1988 till 1990 innan den tillverkades med Masurbjörk fram till 2012. 2012 och fram till 2020 tillverkades Bamsen med olivträ i skaftet. Denna variant av Bamsen heter nu Bamsen Nordic. Från 2020 gick vi tillbaka till våra gamla rötter och gjorde det igen i Masurbjörk, som vi tycker är den finaste.

2007 lanserades Storbukken, även denna med schakt i Masurbjørk. Den stora bocken gjordes i samma storlek som den hallingen stora.

    Du kommer även gilla detta