• Snabb leverans
  • Livstidsgaranti
Knivens olika delar
Tips

Knivens olika delar

Lär dig knivens olika delar

Är du nyfiken på knivens anatomi? Då har du kommit rätt! Det kan vara bra att lära sig de olika begreppen för kökets viktigaste redskap, kniven. Vi börjar med de olika begreppen på kniven som proffsen använder sig av.


De olika begreppen

Spine - Knivrygg / Knivsrygg

Blade – Blad

Edge – Egg

Handle – Skaft

Rivet – Nit

Bolster – Bolster

Tang – Tånge



Vi börjar med knivbladet

Det första man vanligtvis lägger märke till är knivbladet och det är den del av kniven som används för skärning eller skärning av material. Det består vanligtvis av en skärkant, som är den vassaste delen av bladet, och kan ha olika former och storlekar beroende på användningsområdet. Knivbladet kan vara tillverkat av olika material, såsom stål, keramik eller titan, och kan ha olika egenskaper och egenskaper beroende på detta material. Knivbladet fästs vanligtvis vid ett handtag eller skaft, vilket ger användaren grepp och kontroll under användningen.


Skaftet

Knivskaftet är en väsentlig del av kniven som inte bara ger användaren ett bekvämt grepp utan också bidrar till knivens balans och stabilitet. Funktionen hos ett knivskaft sträcker sig bortom dess estetik och spelar en avgörande roll för användarens säkerhet och effektivitet. Det är viktigt att knivskaftet är ergonomiskt utformat för att passa bekvämt i användarens hand och minska trötthet och obehag under långa timmar i köket. Förutom att erbjuda komfort och balans kan knivskaftet också fungera som en förlängning av knivbladet för att ge användaren ökad kontroll och precision. Många knivskaft är utformade med texturerade eller greppvänliga ytor för att förhindra att handen glider under användning och minska risken för skador.

Bolster

Bolster är en viktig del av knivens konstruktion och spelar en avgörande roll för både dess funktion och estetik. Beläget vid knivens övergång mellan bladet och skaftet, fungerar bolster som en skyddande kant som förstärker knivens stabilitet och hållbarhet. Funktionellt sett bidrar bolster till att ge kniven extra vikt och balans genom att fördela tyngden jämnt över knivens längd. Detta gör att kniven känns stabil i handen och ger användaren bättre kontroll och precision vid skärningsuppgifter. Utöver att förbättra balansen fungerar bolster också som en skyddsbarriär för användarens fingrar. Genom att skapa en förhöjd kant mellan bladet och skaftet förhindrar bolster att användarens fingrar glider av knivbladet under användning, vilket minskar risken för skador och olyckor. Estetiskt sett bidrar bolster till knivens övergripande utseende och ger den en elegant och polerad finish. Många knivar har vackert utformade bolsters som förbättrar deras visuella attraktivitet och ger dem en känsla av hantverk och kvalitet.


Tånge

Kniven tånge har betydelse för både funktion och estetik. I världen av knivar finns det olika typer av tångar som definierar både hållbarhet och vikt. En kniv med full tånge bildar en obruten länk från bladets spets till skaftets ände. Denna konstruktion garanterar en kniv som är redo för alla utmaningar, då full tånge gör att den håller väldigt länge men ger även kniven en tyngre vikt.
Men låt oss inte glömma skönheten i balans. Halvtångeknivar erbjuder en lättare vikt, vilket möjliggör smidighet och elegans i varje skär. Här slutar stålet stålet halvvägs i skaftet. Knivar utan tånge är oftast lite billigare och har en kortare livslängd. Även om stålet inte sträcker sig hela vägen in i skaftet, kompromissar den inte med prestanda. Den är fortfarande redo att möta varje uppgift med precision och styrka.

https://www.brusletto.se/pub_docs/files/Bilder-knivdeler-SE-1-(1).jpg
https://www.brusletto.se/pub_docs/files/_DSC9097.jpg

Se våre bestselgende kokkekniver

    Du kommer även gilla detta