• Snabb leverans
  • Livstidsgaranti
Hur slipar man en kniv?
Tips

Hur slipar man en kniv?

En bra kniv är ett viktigt verktyg för alla som jobbar med mat eller utomhus. Men även den bästa kniven kan förlora sin skärpa med tiden och då gäller det att kunna slipa den rätt. I den här artikeln kommer vi att ge dig en introduktion till hur du själv kan slipa din kniv. Vi kommer också att ge dig tips på vilka tekniker och verktyg som passar bäst för olika typer av knivar och material. En vass kniv ger dig en bättre arbetsupplevelse och inte minst bättre resultat när du lagar mat eller är ute på promenad. Så släpp lös din inre hantverkare och lär dig hur du får din kniv att glänsa som ny igen!

Hur slipar man en kniv med ett bryne?

1. Fukta brynet genom att lägga det i ett vattenbad i några minuter så att det blir ordentligt fuktigt.
2. Lägg brynet på en fuktig trasa eller handduk så att den stannar på plats. Våra bryne har fötter som ser till att de sitter stadigt på ytan.
3. Fukta brynet och slipa kniven vid ca. 13° (vinkeln beror på vinkeln på kniven du ska slipa). Dra kniven ner och över brynet i en mjuk rörelse. Börja med slutet och avsluta med knivspetsen. Rörelsen ska vara jämn och kontinuerlig.
4. Vänd på kniven igen och gör samma övning, men denna gång börja med knivspetsen och avsluta med änden, vänd på den igen och gör samma övning på andra sidan.
5. Fortsätt att slipa och slipa kniven tills du ser att eggen är vass igen. Testa kniven genom att skära en bit papper eller en mjuk frukt för att bedöma om kniven är tillräckligt vass.
6. När du är klar, rengör brynet och kniven med vatten och torka dem noggrant.

Viktigt: Se till att hålla en jämn vinkel på kniven vid slipning. Kontrollera knivens ursprungliga vinkel innan du börjar slipa. Knivar med olika kanter kommer att kräva olika vinklar.
https://www.brusletto.se/pub_docs/files/Hvordanslipekniv/bilde-skjerpestal.jpg

Hur använder man slipstål?

1. Håll skärpstålet vertikalt med spetsen placerad på en stabil yta.
2. Håll knivbladet på skärpstålet i en vinkel på ca. 13° (detta kan variera från kniv till kniv).
3. Stryk långsamt hela bladet med ett lätt och jämnt tryck längs hela knivbladets längd ca. 6-10 gånger på varje sida, med 2-3 kilos tryck. Du kan testa 2-3 kilos tryck genom att trycka ner den platta sidan av knivbladet på en köksvåg. Det spelar ingen roll om du stryker mot eller bort från dig själv.
4. Slipstålet ska användas i samma vinkel som vid slipning. Håll i kniven och slipstålet så att du har kontroll över vinkeln och dra sakta kniven i en bågande rörelse från skaftet till spetsen. Byt sida för varje slag. Börja med lite tryck och avsluta försiktigt.
5. Efter slipning kan du testa kniven genom att skära av ett pappersark eller en mjuk frukt och se om den går lätt igenom. Viktigt: Se till att hålla en jämn vinkel vid slipning. Kontrollera knivens ursprungliga vinkel innan du börjar slipa. Knivar med olika kanter kommer att kräva olika vinklar.

Hur slipar man en brödkniv?

Brödknivar har en sågliknande egg som kan vara lite svårare att slipa än vanliga knivar. Här är några steg för att slipa en brödkniv:
1. Hitta ditt slipstål. Du kan använda ett vanligt diamantslipstål om kniven är matt, eller ett keramiskt slipstål om du bara vill polera kniven.
2. Det är viktigt att vara medveten om att slipstålet måste passa mellan tandningarna (vågorna) i knivbladet. Börja med den vågiga sidan av bladet.
3. Slipa upp och ner mellan 10-20 gånger på varje våg med slipstålet. Det här tar lite tid, men ha tålamod, det är värt det.
4. När du har gjort detta för alla tandningar kan du slipa den motsatta sidan av bladet. Du kan slipa den här normalt som en vanlig kökskniv.

Kom ihåg att slipning av en brödkniv kan ta lite tid och tålamod på grund av de sågliknande tänderna på ägget. Se till att vara försiktig när du skärper och följ stegen noggrant för att få en vass brödkniv.

Hur slipar man en yxa?

Yxor kan slipas både med en Brusletto-slipare och ett bryne. Det enklaste alternativet är att använda Brusletto-sliparen som redan har rätt slipvinkel för yxor och fungerar på både knivar och yxor. Om du vill slipa yxan manuellt kan du använda ett bryne.

För vandringsyxor kan en äggvinkel på 15-20 grader vara en bra utgångspunkt. För vedfällningsyxor är runt 15 grader mest vettigt då det kan ge en lite vassare egg. Den korrekta skärpningsvinkeln för klyvning av yxor är cirka 20-25 grader.

Hur använder man vikbart skärpstål?

Den har två grader av grovhet, 360 och 600, och kan användas för både slipning av slöa knivblad och finpolering. För att slipa slöa knivblad, börja med att flytta knivbladet fram och tillbaka på slipstålet i en vinkel på 10-30 grader med lätt tryck. Detta rekommenderas att göras var sjätte månad eller vid behov, beroende på användningen av kniven. För finpolering av knivbladet kan du använda den andra grovhetsgraden på 600. Detta rekommenderas att göras en gång i veckan för att hålla kniven slät och glänsande.
Efter användning, rengör kniven med vatten och torka den. För att rengöra diamantbrynet, använd en borste. Viktigt:
1. Håll ett stadigt grepp om diamantsliparen när du använder den för att undvika skador. 2. Torka av diamantsliparen efter användning för att undvika rost.

    Du kommer även gilla detta