• Snabb leverans
  • Livstidsgaranti
Ta hand om dina köksknivar
Tips

Ta hand om dina köksknivar

Brusletto har ett brett urval av köksknivar, och vi vill att knivarna ska hålla så länge som möjligt. För att ha vassa och fina köksknivar länge finns det vissa saker du bör, och inte bör göra med dem. Här är några enkla tips:


1. Använd köksknivarna endast för att skära mat

Våra köksknivar är designade för att skära färsk mat. Undvik att skära i till exempel fryst mat och is. Vi rekommenderar inte heller att du använder våra köksknivar för att skära ben, på grund av den tunna kniveggen. Dessutom ska du inte använda köksknivarna som köttyxa.

 

2. Använd skärbräda

Vi rekommenderar inte att skära mat mot hårda material, och speciellt inte mot ytor som är hårdare än kniven (till exempel glas, granit, metall och keramik).

Helst bör du ha en skärbräda av trä eller plast. Om skärfilten är så mjuk att man kan göra märken i den med kniven är den tillräckligt mjuk. Om du har många djupa märken i ditt skärblad kan det betyda att du skär för hårt. Du bör överväga att byta ut skärblad med många djupa märken, eftersom detta kan skapa en bra grogrund för bakterier.

Tips: använd inte knivseggen för att skrapa bort mat från bladet, använd baksidan av bladet istället. Kom ihåg att ju mindre kontakt ägget har med ytan, desto längre håller det sig skarpt.

Tänk även på att tvätta träfiltens båda sidor när du tvättar den efter användning: tvättar du bara en sida kan skärfilten spricka när den torkar.


3. Handtvätt knivarna; använd inte diskmaskin

Tvätta kniven väl och torka dem omedelbart med en diskhandduk. Låt inte knivarna lufttorka.

Det kan vara frestande att spara några minuter genom att stoppa in köksknivarna i diskmaskinen, men det finns flera anledningar till att vi inte gör det. En blandning av starka kemikalier och heta temperaturer under lång tid gör att köksknivarna med handtag av Masurbjörk kommer att förstöras. Även om handtaget är behandlat kommer vatten att kunna tränga in i trähandtaget och få det att spricka. Våra andra köksknivar med komposithandtag tål diskmaskinen, men vi avråder ändå. En anledning är att knivbladen snabbt blir matta när de tvättas i maskin. Våra knivar är rostfria och inte fläckfria, vilket gör att ökad tid i vatten kan leda till snabbare rostbildning. Försök därför att hålla knivarna i vatten så kort tid som möjligt, och vi rekommenderar inte heller att blötlägga knivarna i vatten under en längre tid. Tvätta med mild diskmedel och torka omedelbart med en diskhandduk. Kniven kan sedan lufttorka i ett par minuter innan du sätter tillbaka den på plats.

 

https://www.brusletto.se/pub_docs/files/Sliktarduvarepåkjkkenknivenedine/Artikkel-vedlikehold-vask-kniv.jpg

4. Undvik förvaring i kökslådan

Undvik att förvara knivar i en hög i en kökslåda. Knivarna kommer att skakas mot varandra, och kniveggarna kommer att utsättas för skavning och stötar. Det kan också vara läskigt att rota runt i en låda full med vassa knivar. Vi rekommenderar att du hänger dem på en magnetremsa eller använder ett knivblock.


5. Underhåll av handtaget

Vår kockknivsserie Hunter Premium har Masurbjörk i skaftet. Masurbjørk är en björk där vävnad från barken har vuxit in i trädet och bildar ett fint mönster. Skaftet sätts in med linolja och poleras sedan så att det blir nästan underhållsfritt. Om underhåll krävs kan skaftet föras in med olja, till exempel en möbelolja eller liknande.

Våra andra kockknivar har högkvalitativa kompositskaft, och dessa är underhållsfria.


6. Slipa och slipa kniven

Att hålla dina knivar vassa är en av de viktigaste underhållsuppgifterna du kan göra.

Slipning är något som görs varje gång du använder kniven, för att behålla eggen på bästa möjliga sätt. Detta görs med ett skärpstål. Det är den sista finishen som ser till att kniven håller sig vass under en längre tid. Har kniven blivit matt måste eggen dock slipas igen. Det vill säga att man tar bort lite av stålet för att få en vass egg igen.

https://www.brusletto.se/pub_docs/files/Sliktarduvarepåkjkkenknivenedine/Artikkel-vedlikehold-trykk.jpg

    Du kommer även gilla detta