• Snabb leverans
  • Livstidsgaranti
Underhåll din kniv
Tips

Underhåll din kniv

När du väl har tagit det steget och köpt dig en kvalitetskniv från Brusletto & Co AS, har du en kniv som håller i många år. För att hålla kniven i toppskick rekommenderar vi att du rengör den efter användning med rent vatten, eventuellt med lite milt diskmedel, och torkar den ordentligt innan du sätter tillbaka den i slidan.

Normalt behöver skaftet inte någon efterbehandling, men vid behov kan du använda en bra möbelolja. Slidan kan fettas in med läderfett om det behövs.

Det finns fyra saker som avgör hur bra kniven håller skärpan:

1. Stålkvalitet

2. Hårdheten

3. Utformningen av äggen

4. Vad kniven används till

Våra knivar är gjorda av rostfritt stål, som härdas till en hårdhet på 56-58 Rockwell. Vissa blad är hålslipade, andra är konslipade och andra har den vanliga skandinaviska raka slipningen.

Under användning finns det särskilt två processer som gör kniven slö. Den ena är hård belastning som bryter loss små bitar av äggen och gör den sågtand. Det andra är att äggen lägger sig. Detta kan korrigeras med några drag med ett knivstål. Efter en tids användning kommer dock kniven oavsett att bli slö och vi skiljer därför mellan skärpning (bryna) och slipning av kniven. När en kniv blir slö betyder det att den mister den koniska form som den har fått under produktionen. Skärpning av kniven kommer att kunna återställa den tillfälligt. Vid större hack eller skador måste bladet slipas. Detta bör göras på en slipsten och det är då viktigt att temperaturen inte blir för hög så att du förstör bladets härdning. Det har alltid diskuterats om man ska slipa med eller mot slipstenen. Det som är viktigt är att äggen blir rak (inte böjd) vilket du uppnår genom att hela tiden slipa knivbladet i samma vinkel mot slipstenen, på båda sidor av bladet.

När du skärper kniven rekommenderar vi att du håller brynet/stålet stilla och för kniven över kanten som om du vill skära tunna skivor av den. För kniven fram och tillbaka, eller i cirklar, tills den är tillräckligt vass.

För att ytterligare finputsa en superskarp ägg kan du dra kniven över ett läderbryne. Bryning av äggen på läderbryne måste alltid göras med äggen, om du gör det mot äggen har du snart inget läderbryne kvar. Skärpstål måste användas i samma vinkel som vid slipning. Håll skärpstålet så att du har kontroll över det och dra kniven lugnt i en bågformig rörelse från skaft till spets. Byt sida för varje drag. Börja med lite lätt tryck och avsluta försiktigt.

Ta hand om din kniv så att den håller i flera generationer!

    Du kommer även gilla detta

    Hej, vi använder cookies så att den här webbplatsen fungerar bättre för dig.

    Läs mer